Registratorji procesnih veličin

Registratorji

Na nekaterih občutljivih mestih v procesih proizvodnje, skladiščenja, transporta, hidrometeorološkega nadzora itd. se pogosto pojavijo zahteve po zajemanju in shranjevanju procesnih podatkov, kot so na primer temperatura, pritisk, vlaga, in druge. V primerih ko zajem in shranjevanje veličin poteka redno in brez nujne prisotnosti operaterjev, so najprimernejši takoimenovani registratorji.

Klasični registratorji so beležili podatke v obliki časovnih diagramov na neskončni papir ali na krožne kartice (polarni časovni diagrami).
Eno vodilnih podjetij za proizvodnjo registratorjev je firma EUROTHERM. V proizvodnem programu imajo serijo različnih klasičnih registratorjev na papir, v zadnjem času pa so občutljive mehanske registratorje zamenjali elektronski registratorji, ki namesto na papir podatke shranjujejo v digitalni obliki. V bistvu so to industrijski računalniki, ki lokalno prikazujejo podatke na barvnih LCD zaslonih, arhivirajo pa jih najpogosteje na zamenljivih diskih. Imajo veliko programskih funkcij, ki omogočajo optimalni zajem, prikaz in shranjevanje.
Na zunaj so podobni SCADA sistemom, vendar še vedno ohranjajo osnovno filozofijo vseh registratorjev, torej so to v bistvu še vedno merilni instrumenti z možnostjo beleženja vrednosti. Kot taki lahko merijo le manjše število (do 12) procesnih veličin. Zato so tudi dokaj enostavni za namestitev, saj zahtevajo le priključitev analognih merilnih veličin, napajalne napetosti in dodatnega zunanjega alarma.
Po priključitvi je potrebno registrator še nastaviti za optimalno delovanje. Njegova robustna in preprosta izvedba omogoča dolgotrajno uporabo, brez večjih vzdrževalnih stroškov ali posebnih zahtev po potrošnem materialu.

Nekoliko večja investicija v nabavo digitalnih registratorjev se kasneje obrestuje z veliko zanesljivostjo delovanja in zanemarljivimi stroški uporabe. Velika prednost pred papirnimi registratorji je tudi možnosti kasnejše neposredne računalniške obdelave zajetih podatkov.<< nazaj na Eurotherm izdelke

© RAGA d.o.o.